Je zou Chris Reining met recht een succesverhaal kunnen noemen: een selfmade miljonair die op z’n 37ste met pensioen gaat. Het geheim van de smid? Minder uitgeven dan je verdient en het verschil rendabel investeren. Althans, dat schrijft hij op zijn blogs. Centraal thema: financiële onafhankelijkheid.

Een tweet die Reining onlangs postte: “Rijk leven: 500 duizend dollar verdienen, 500 duizend dollar uitgeven, geen cent te makken hebben. Rijk zijn: 100 duizend dollar verdienen, 40 duizend dollar uitgeven, 1 miljoen dollar op de bank hebben.”

Natuurlijk zijn er verschillende maatstaven aan de hand waarvan je bepaalt wat ‘rijk’ is, maar de meeste komen neer op een specifiek inkomen, of een sociale klasse. Uit Reinings tweet blijkt dat hij weelde niet zozeer in materiële termen definieert, maar vanuit gedrag.

“Wanneer mensen zeggen dat ze rijk willen zijn, bedoelen ze dat geld willen uitgeven zoals rijken dat doen. Ze focussen op een vet salaris”, zegt Reining tegen Business Insider. “Maar dat is niet de definitie van rijk zijn. Rijk zijn is het hebben van een inkomen dat groter is dan je levensstandaard.”

“Iemand die jaarlijks 50.000 dollar verdient, geld uit dividenden en investeringen ontvangt en 40.000 per jaar uitgeeft – die is rijk. Ik heb vrienden die een half miljoen verdienen, waarvan de kinderen op privéscholen zitten, die tweede huizen bezitten en er een dure levensstijl op nahouden. En die nul dollar op de bank hebben – die zijn arm. Rijkdom heeft niets te maken met hoe dik je salaris is.”

4%-regel

Financiële onafhankelijkheid draait niet om hoeveel geld je hebt, maar waar je het aan uitgeeft. Reining zelf is het vleesgeworden verschil tussen 'rijk zijn' en 'rijk doen'. Eerder zei hij tegen Business Insider dat financieel onafhankelijk worden afhangt van de '4-procent-regel'. Die houdt in dat je gerust jaarlijks 4 procent uit je investering kunt halen, gecorrigeerd op inflatie, en je nog geen zorgen hoeven maken.

Ondanks deze regel ging Reining zelf op z'n 37ste met pensioen toen hij jaarlijks 3 procent van z'n investeringsaccount kon halen. Na twee jaar met pensioen werd dat 2 procent. Slechts 2 procent? Hoe dat zo? Omdat hij beneden z'n stand leefde.

“Financieel onafhankelijk worden gaat niet om de hoeveelheid geld die je hebt, maar om hoeveel je uitgeeft. Want dat bepaalt hoe veel je uiteindelijk nodig hebt", aldus Reining.

Hij voegt eraan toe dat wanneer mensen aangeven 1 of 2 miljoen nodig te hebben, ze eigenlijk zeggen dat ze een kostbare levensstijl hebben. Dat is in lijn met wat Reining eerder tegen Business Insider zei: "Het gekke met geld is dat je altijd maar denkt meer nodig te hebben - zelfs wanneer je genoeg hebt, lijkt het onvoldoende."

Hoewel Reining zich prima in een dure leefstijl kan vinden, bedacht hij dat hoe minder hij uitgaf, hoe meer hij zou overhouden. “Rijk worden en rijk blijven is een kwestie van beneden je stand leven. Als je daarin slaagt heb je een vrijheid die mensen die alleen rijk leven nooit zullen kennen."

LEES OOK: Ben je de oudste thuis? Dan is de kans groot dat je slimmer en rijker bent dan je jongere zus of broer – zeggen deze wetenschappers